Spelmissbruk nu beroendesjukdom

Spelmissbruk har nu erkänts som en beroendesjukdom av världens psykiatriker. Men i Sverige har man inte sett någon ändring sedan dess och fortfarande vill man inte lägga pengar på specifik vård för spelberoende.

onlinegambling

När man är spelberoende kan det vara svårt att få hjälp. Spelmissbruk är nämligen inte inskrivet i socialtjänstlagen än och då är har inte kommunerna någon skyldighet att erbjuda hjälp för dessa personer. De som är spelmissbrukare blir ofta istället hänvisade till närmsta beroendeakut, vårdcentral eller öppenvårdsmottagning för psykisk ohälsa. Det har dock beslutats om att spelberoende nu klassificeras som en beroendesjukdom.

Ses som beroendesjukdom

I Svenska Dagbladet kan man läsa om detta och i ”psykiatribibeln” DSM-5 har man nu flyttat spelmissbruk från kapitlet om impulskontrollstörningar till kapitlet för beroende och missbruk. Många anser att den här nya klassificeringen är ett stort steg framåt eftersom det nu skapar den legitimitet som krävs för att politiker ska fatta beslut i frågan om spelmissbruk. De kommuner i Sverige som inte har en specifik behandling för spelberoende kan komma att få det efter det här och Socialstyrelsen har lämnat över ett förslag till regeringen om ett regionalt stöd.

Vill inte lägga pengar på det

Varför ingenting tidigare har hänt inom behandlingen för spelmissbruk, trots att man sett det som en sjukdom sedan 90-talet, tror experter beror på att ingen har prioriterat den här frågan. Pengarna har istället gått till annat i samhället medan ingen har tagit tag i problemen med spel. Detta kan tyckas lite konstigt eftersom det funnits pengar till detta länge och Svenska spel årligen drar in miljarder till stadskassan. Det är även det här som är problemet. Pengarna finns men läggs på annat och varken kommunerna eller landstinget vill lägga extra pengar på det.