När spelmonopolet faller

Det stora spelmonopolet står inför sina sista dagar och snart kommer ett licenssystem att ersätta allt. Men hur kommer detta se ut egentligen?

 

Vad för åtgärder som staten kan använda för att stänga ute aktörer utan licens – på spelmarknaden – utreds fortfarande. Tidigare har vi skrivit om hur blockering av IP-adresser är ett förslag som fått mycket kritik. Detta skulle i sådana fall blockera en massa spelsajter för svenska användare.

Det svenska spelmonopolet

 

Det går vidare att läsa i Svenska Dagbladet om hur det svenska spelmonopolet står inför sin sista stund. Ett storskifte kommer ske och det kommer snart. Den svenska spelmarknaden ska öppnad upp och bolag som befinner sig på Malta ska lockas hem, med licenser och med skatt på 18 procent. De spelare som satsar i bolag utan licens riskerar vidare en skattesmäll, något som föreslås i den utredning som fullkomligt skulle rita om marknaden.

 

”Staten har förlorat kontrollen över spelmarknaden. I praktiken följs inte svensk lag av aktörer som verkar här och det är helt oacceptabelt”, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) – Svenska Dagbladet

 

I utredningen föreslås stränga avgifter för de som bryter om licensregleringen och ett nytt spelfuskbrott som tar ett rejält sikte på de som fixar matcher. I ett licenssystem får vidare alla skyldigheter och rättigheter och de spel som finns utanför licensieringen kriminaliseras helt enkelt. Utländska bolag som är verksamma i Sverige redan kommer behöva söka licens och det finns ett mervärde i att driva sitt företag inom lagens råmärken, särskilt om bolaget är börsnoterat. Det kommer vidare finnas sex olika typer av spel i det nya systemet på spelmarknaden, det statliga, spel för allmännyttiga ändamål, vadhållning, onlinespel, landbaserat kommersiellt spel och spel på fartyg i internationell trafik.